POD URŠULO SE JE DOGAJALO…

Jesen je v Dramljah vedno čarobna! Gozdovi zažarijo v vseh barvah, delo na poljih in travnikih je končano, mošt je v sodih.

In takrat napoči čas za praznovanje!

Najlepše je bilo, ko smo v soboto, 14.10. 2023, praznovali skupaj, (skoraj) vsa društva Krajevne skupnosti Dramlje.

Bilo je nepozabno!

Društva skupaj na odru.
Vsa društva zbrana na odru ob koncu prireditve.

Začelo pa se je…

…s himno “Pod Uršulo dogaja se”, kot se spodobi za vsako pravo prireditev. Zapele so jo pevke Ženskega pevskega zbora Dramlje, ob pomoči kitarista Simona Kolarja, in s tem otvorile prireditev.

Ob petju himne
Himna za začetek…

Prvo društvo, ki se je predstavilo, je bilo GASILSKO DRUŠTVO DRAMLJE. To je naše najstarejše društvo in čez nekaj let bodo praznovali častitljivo obletnico, 100 let. Brez njih si vsakdanjega življenja v kraju sploh ne znamo več predstavljati. Premalokrat se jim zahvalimo za vse kar delajo za nas!

Janko Rupnik predstavi PGD Dramlje
Janko Rupnik predstavi PGD Dramlje

Tudi ORGANIZACIJA RDEČEGA KRIŽA DRAMLJE skrbi za lepši vsakdan ljudi. Predvsem takšnih, ki se znajdejo v stiski, so potrebni pomoči, lepe besede, pozornosti. Vsako leto organizira tudi srečanje za starejše, da se poveselijo, družijo in obujajo spomine.

Aneja Verk predstavi delo Rdečega križa Dramlje

Da brez podmladka ni dobre letine, se zelo dobro zavedajo v ČEBELARSKEM DRUŠTVU DRAMLJE. Skrbijo za svoje čebelje družine in s tem tudi za naravo ter obstoj človeštva.

Predsednik ČD Dramlje David Jager in mladi čebelar Maj Završnik

Skrbijo za svoje naslednike, zato tesno sodelujejo z OŠ Dramlje, kjer imajo čebelarski krožek. Mlade, navihane “čebelice Maje” pa tudi vse nas spravijo v dobro voljo.

Delo ZDRUŽENJA BORCEV ZA VREDNOTE NOB je predstavil predsednik, ki je poudaril, da moramo (tudi) v Dramljah iskati tisto, kar nas združuje in ne tisto kar nas razdvaja. Zgodovina pa vedno je in bo učiteljica življenja.

Jani Kukovič, predsednik Krajevnega odbora ZZB NOB Dramlje

Rogisti so napovedali naslednje društvo…

Lovski rogisti

… LOVSKO DRUŽINO DRAMLJE, ki je bila ustanovljena leta 1953 in letos praznuje 70let. ČESTITKE za njihov okrogli jubilej in hvala vsem članom, da tako neutrudno skrbijo za naravno ravnovesje in dobro počutje vseh živalskih vrst, ki sobivajo z nami.

Matija Batistič, predsednik Lovske družine Dramlje

In že je na oder priskakljala Pika Nogavička, ki se seveda spozna na vse. No, skoraj na vse…

Pika Nogavička (Sara Golež) ima rdeča lička…

Res veliko ve o DRUŠTVU PRIJATELJEV MLADINE DRAMLJE, to moramo priznati. Predstavila nam je njihovo delo in prireditve, ki jih vsako leto pripravijo, da razveselijo naše najmlajše Drameljčane: Jesenski živ-žav s kostanjevim piknikom, Pustno rajanje, Škratov pohod na Uršulo, povabijo Dedka Mraza…

Pika Nogavička in predsednica Društva prijateljev mladine Mirjana Aužner.

Kljub temu, da bi Pika rada pomagala v vseh društvih, pa bo morala še vsaj nekaj let počakati, da se bo lahko pridružila DRUŠTVU UPOKOJENCEV DRAMLJE. Gotovo bi se jo razveselili, a pred njo je še “čakalna vrsta” tistih, ki so malo starejši od nje in imajo radi druženje, izlete, odkrivanje novih stvari, novih krajev in običajev. V njihovi družbi je vedno zanimivo, veselo in čas kar prehitro mine… Zato vabljeni vsi ljudje dobre volje, da se jim pridružite!

Upokojenki Ana Pirih in Marija Motoh na obisku pri predsedniku Primožu Laubiču.

Ja, kot vidite se pod Uršulo res veliko dogaja…

Kaj pa na Uršuli? Seveda se tudi tam dogaja, saj je Sv. Uršula dom PLANINSKEGA DRUŠTVA DRAMLJE. Ko utrujeni prisopihamo na vrh, posedamo ob obnovljeni planinski postojanki, za katero planinci skrbijo od leta 2000. Vsak mesec organizirajo planinske pohode za odrasle in tudi za učence, saj ljubezen do narave in pohodništva z veseljem prenašajo na mlajše rodove.

Predsednik Marko Lorger sopiha proti cilju…

Če se vam zdi vzpon na Uršulo peš preveč naporen, pa lahko poskusite s kolesom. Morda vam bo šlo bolje od nog. Bomo vprašali tudi pohodnike s kolesom, kamor se prištevajo člani TURNO KOLESARSKEGA ODSEKA PD DRAMLJE. Pravijo, da so Dramlje idealne za kolesarjenje vseh vrst. Tisti bolj adrenalinski, bodo iskali užitke na Uršuli, ostali pa lahko kolesarimo po običajnih poteh. Njihov moto je, da pravi kolesar enako uživa pri vzponu, kot pri spustu. Hmm…

Boštjan Golež, kolesarski vodnik PD Dramlje

In za konec še malo elegance… Kaj mislite, kdo ima v omari največ oblek? Ja, seveda! Pevke ŽENSKEGA PEVSKEGA ZBORA DRAMLJE. Obiskovalci na zborovske koncerte ne pridejo samo poslušati, zato je treba slediti modnim smernicam vsakega obdobja. Ko pa se na odru združijo vsi modni stili zadnjih 39-tih let, pa to izgleda kot na spodnji sliki… Pa brez komentarjev, prosim!

Ženski pevski zbor Dramlje se predstavi

Ženske pač imajo rade zadnjo besedo in tako je bilo tudi na tej prireditvi. Za konec je predsednica KRAJEVNE SKUPNOSTI DRAMLJE, Nataša Seničar, podelila priznanji dvema posebnima krajankama, ki s svojim življenjem in delom navdihujeta tudi nas ostale.

Priznanje Krajevne skupnosti Dramlje 2023 za dolgoletno otroško in mladinsko gledališko ustvarjanje je dobila ANICA ČEDE. Že mnogo let nas razveseljuje z igrami in prireditvami. Kjerkoli se vključi kot režiserka, vemo, da bo prireditev uspela. Mimogrede, tudi scenarij za tole prireditev je njeno delo. Zato se soglasno strinjamo, da je nagrada v pravih rokah!

Nataša Seničar in dobitnica priznanja ANICA ČEDE

Priznanje Krajevne skupnosti Dramlje 2023 za prizadevnost in posebne dosežke na področju osnovnošolskega izobraževanja pa je dobila ANA KORENJAK. Z neutrudno mladostno energijo spodbuja svoje vrstnike, da stopijo iz cone udobja, dvignejo pogled nad mobilne telefone in v resničnem življenju naredijo svet lepši. Naj ji te energije ne zmanjka!

Dobitnica priznanja ANA KORENJAK s predsednico KS Natašo Seničar

Prireditev se je končala, a z veseljem smo se vsi zadržali še nekaj časa ob druženju, dobrotah, zelo prijetnem vzdušju in lepih občutkih obiskovalcev, še posebej pa vseh nas, ki smo to prireditev pripravljali.

Čebelarja David in Maj ter pevka Hermina Belak

Najlepše je, kadar združimo moči vsi, ki delujemo v Dramljah in skupaj ustvarjamo lepa doživetja za danes ter nepozabne spomine za prihodnje rodove.

Za vas smo danes tukaj se zbrali.

Za vas, ki ta naš kraj ste izbrali.

Za nas, ki mar nam je za Dramlje,

pod Uršulo dogaja se!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja